Полезно

ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ ОТ ОМЕГА 3 И РИБЕНОТО МАСЛО

Omega 3

Омега 3 са група от девет мастни киселини, но три от тях изпълняват важни роли в тялото ни. Това са алфа-линоленична киселина (АЛК/ALA), ейкозапентанова киселина (ЕПК/EPA) и докозахексанова киселина (ДХК/DHA).

Те се наричат още есенциални мастни киселини, тъй като човешкото тяло не може да ги произвежда. Поради тази причина трябва да бъдат набавяни от външни източници – най-често чрез храна.

Омега-3 се съдържат в риба (сьомга, риба тон, скумрия, сардините), някои ядки и семена (ленено семе, орехи) и някои растителни масла (сурово ленено масло). Но, за да набави организмът адекватно количество есенциални мастни киселини, се изисква голямо количество и често консумиране на тези продукти.

Поради тази причина рибеното масло е една от най-подходящите добавки към дневното меню. То е богато на омега-3 мастни киселини и помага на организма да получи наготово здравословните им предимства.

Намалява рисковете от сърдечносъдови заболявания

Установено е, че омега-3 мастните киселини повишават нивата на добрия холестерол и понижават триглицеридите. Тези механизми са от голямо значение с оглед предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и свързаните с тях усложнения в други органи и системи.

През 70-те години на 20-ти век учени забелязват, че ескимосите имат изключително нисък процент на сърдечни заболявания и артрит, въпреки високата консумация на мазнини. Бързо се установява, че в храненето им присъстват големи кoличества от двете мастни киселини – (EPA) и (DHA).

OMEGA 3

Спомага за преодоляването на депресивни състояния и безпокойство

Депресията е едно от най-често срещаните психични разстройства в наши дни.
Рибеното масло намалява нивата на цитокините – белтъчни молекули, които се наблюдават в голямо количество в кръвта на хора, страдащи от депресия.
Статистиката сочи, че в страни, където традиционно се консумира повече риба, като Япония и Тайван, хората по-рядко страдат от депресия.

Подобрява Зрението

Докозахексанова киселина (ДХК/DHA) е основен структурен компонент на мозъка и ретината на окото.
Липсата на достатъчно ДХК/DHA може да предизвика проблеми със зрението.
Рибеното масло е способно да облекчи синдрома на сухото око.
Съдържащите се в рибата и рибеното масло мастни киселини, могат да намалят с ~50% вероятността от различни заболявания на очите.

Помага за по-добра памет и концентрация

Изследванията показват, че прием на хранителни добавки с рибено масло в продължение на три месеца, може да изостри значително паметта.
DHA, която се съдържа в омега-3 мастните киселини, помага на нервните клетки да правят по-добра връзка помежду си.

Помага за здрав сън

Здравият сън е една от основите за поддържане на оптимално здраве (и на добре изглеждащо тяло).
Ниските нива на DHA, също са свързани с по-ниски нива на хормона мелатонин, който помага на тялото да се отпусне и да заспи.
Проучванията показват, че приемът на рибено масло увеличава качеството на съня при деца и възрастни.

Омега 3 може да помогне при отслабване

Няма как да отслабнете значително без физическо натоварване или здравословно хранене.
Ако обаче добавите хранителни източници на омега 3 мастни киселини, то имате възможност да ускорите процеса допълнително.
Омега 3 мастните киселини са известни и с това, че намаляват апетита, подобряват ефективността на всяка тренировъчна програма и редуцират натрупването на мазнини в тялото.

Допринася за красива кожа

Рибеното масло генерира увредените кожни клетки отвътре, благодарение на способността си да възстановява клетъчните мембрани.
Има силен противовъзпалителен ефект и съответно намалява зачервяването и прави кожата ни по-красива.
Често се препоръчва като хранителна добавка при акне.

Укрепва имунната система

Храна, богата на Омега-3 мастни киселини, може да увеличи активирането и броя на B-клетките в организма и следователно – неговата способност да се бори срещу заболяванията.
Рибеното масло помага на имунната система, като подобрява химичния състав на кръвта и намалява възпалението.

По-бързо възстановяване

Омега-3 мастните киселини имат свойството да облекчават възпалителните процеси в организма и болката в мускулите след тренировка.
Рибеното масло предпазва нервните клетки и увеличава техния живот.
Всичко това няма да ви направи Супермен, но определено ще ви помогне да се възстановявате по-ефективно и така да постигнете повече от тренировките си.

Допълнителен източник на витамини и минерали

Освен всичко останало, Омега-3 мастните киселини съдържат цял комплекс от витамини и минерали.
Изключително ценни са витамин А, който подхранва косата и ноктите, както и витамин D, който помага при проблеми с белите дробове, при рак, остеопороза, диабет и много други.

Предпазва костите

Рибеното масло има много предимства и едно от тях засяга костите.
Скелетът на човека с възрастта губи своята гъвкавост и костите стават по-трошливи.
Редовният прием на рибено масло може да помогне на костите да запазят голяма част от своята еластичност и така да намали риска от фрактури.
Най-разпространеното мнение е, че допустимата дневна доза за прием на Омега 3 е около 3 грама (3000 мг.), а приемливата дневна доза е 1,6 гр. за мъже и 1,1 гр. за жени.
За деца препоръчителният прием е 0,5 – 0,6 гр. дневно.
Присъствието на риба 2-3 пъти седмично в менюто ви е добър вариант и ще ви осигури препоръчителната доза Омега 3 на вас и цялото семейство.
Храни с високо съдържание на Омега 3 мастни киселини
Ето няколко примера за храни, богати на омега-3:

Сьомга: 4 023 мг. на порция (EPA и DHA)
Черен дроб от треска: 2,664 мг. на порция (EPA и DHA)
Сардини: 2,205 мг. на порция (EPA и DHA)
Ленени семена: 2,338 мг. на порция (ALA)
Семена Чия: 4,915 мг. на порция (ALA)
Орехи: 2,542 мг. на порция (ALA)
Алфа-линоленична киселина (АЛК/ALA) : ALA се намира в зелени листни зеленчуци, ленени семена, семена от чиа и рапично масло, орехови и соеви масла. АЛА е известна като късо-верижна омега-3, което означава, че тялото ви трябва да я превърне в по-използваема форма на EPA и DHA, за да я синтезира.
Ейкозапентанова киселина (ЕПК/EPA) : ЕРА е мастна киселина, намираща се в мазни риби, водорасли и крилско масло. Тялото е в състояние да синтезира тази молекула в нейната оригинална форма. Това, заедно с DHA, са омега-3, от които организмът се нуждае във високи количества, за да постигне ползите, които те предлагат.
Докозахексанова киселина (ДХК/DHA) : DHA е мастна киселина, важна за нормалната мозъчна функция, включително растежа и развитието на мозъка за кърмачета. Това е основна структурна мазнина, съставляваща 97 процента от омега-3 в мозъка и 93 процента от омега-3 в ретината на очите. Също така е ключов компонент на сърцето. DHA също се среща в мазните риби, водорасли и крилското масло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *