Полезно

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

Витамини

Витамин А

Витамин А е мастноразтворим витамин. Това всъщност означава, че тялото ни го съхранява в мастната тъкан. То преобразува много вещества, известни като каротеноиди, във витамин А.
Организмът ни се нуждае от витамин А, за да поддържа здравето на очите, на имунната система и на червените кръвни телца, както и за да регулира възпроизводството на гените.
Дефицитът на витамин А може да доведе до слепота, податливост на инфекциозни заболявания и да предизвика дефекти на плода при бременните.
Препоръчителната доза витамин А за жените е 700 mcg (микрограма) на ден, а за мъжете – 900 mcg.

Витамини от група В

Днес познаваме 8 витамина, които съставят т.нар. В-комплекс: В1 – тиамин , В2 – рибофлавин ,В3 – ниацин ,В5 – пантотеновакиселина ,В6 – пиридоксин , В7 – биотин , В9 – фолиева киселина и В12 – кобаламин . Въпреки че при откриването им те са били назовавани с номера, днес повечето са по-популярни с имената си.
Витамините от група В помагат на тялото да разгражда храните и да използва по-ефикасно енергията. Много от тях, включително витамин В12, подпомагат и формирането на здрави червени кръвни телца.

Витамин С

Витамин С, популярен най-вече с една от формите му – аскорбинова киселина, е водноразтворим витамин. Положителна черта на водноразтворимите витамини е, че предозирането при тях е много трудно, макар и възможно. Това на практика означава, че при наличие на излишно количество, то се изхвърля от тялото при отделянето на вода.
Витамин С помага за производството на колаген – протеин, намиращ се в кожата, съединителната тъкан и костите. Заради тази своя функция той помага на тялото да възстановява тъканите и да заздравява раните.
Витамин С действа като антиоксидант – тип вещества, които защитават клетките от увредите, причинявани от негативно заредените частици в тялото.
Препоръчително е възрастните да приемат по 75 до 90 мг витамин С на ден. Това може да става само чрез външен източник – храна или хранителна добавка, защото човешкият организъм не е способен да синтезира витамин С.
При дефицит на този витамин това води до скорбут – заболяване, характеризиращо се със слабост и анемия.

Витамин D

Тялото ни си набавя витамин D чрез храните като мляко и зърнени закуски, но може и да го синтезира. Излагането на ултравиолетовите слънчеви лъчи води до превръщането на про-витамин D във витамин D.
Макар че организмът складира витамин D и го третира като мастноразтворим, може да възникне дефицит.
Витамин D помага за абсорбирането на калция в тялото, регулира растежа на клетките, поддържа имунната система и намалява възпаленията. Поради връзката между витамин D и калция, дефицитът на този витамин се характеризира с отслабване на костите.

Витамин К

Витамин К – друг мастноразтворимвитамин играе важна роля за кръвосъсирването. Макар че се случва рядко, дефицитът на витамин К може да предизвика прекомерно кървене. Витамин К помага и на костите да усвояват ефективно калция.
Тъй като по-високите нива на витамин К допринасят за по-голяма плътност на костите, дефицитът може да доведе до остеопороза.

Витамин Е

Витамин Е, който се намира в най-големи количества в ядките, семената и зеленчуковите масла, е антиоксидант, който играе важна роля за функционирането на имунната система. Дефицитът на витамин Е се отразява на нервната система и отслабва имунитета.
Ако приемаме препоръчителната дневна доза от 15 мг, това, според най-новите изследвания, ще ни помогне да намалим риска от сърдечносъдови заболявания, рак, очни заболявания и Алцхаймер.

Макроминерали

От всички 21 важни за човека минерали, тялото ни има нужда само 7 от тях да са в количество над 100 мг. Именно това ги класифицира като макроминерали. Те включват калций, хлор, натрий, калий, фосфор, магнезий и сяра.

Тялото използва някои от тези минерали за изграждането на здрави кости – включително калция, магнезия и фосфора.
Други, като натрия и калия, служат за електролити в тялото, което значи, че помагат за пренасянето на електрическите импулси между невроните.
Хлорът помага за производството на храносмилателни сокове и за пречистването на кръвта от отпадни продукти.

Микроминерали

От останалите 14 минерала тялото има нужда в количества по-малки от 100 мг. Затова и те са групирани като микроминерали. Независимо от това, че те са в значително по-малки количества отколкото макроминералите , те имат също много важна роля за работоспособността на организма ! В тази група са хром, цинк, манган,мед, желязо, флуор, кобалт, калай, йод, селен, ванадий, никел, молибден и бор.

Микроминералите изпълняват различни функции в организма ни като производство на протеини, транспортиране на кислород, стимулиране на растежа и възстановяване на увредените клетки.

Имунофан 84.90 лв. 5 ампули

84.90 лв.
Имунофан ( аргинил-алфа-аспартил-лизил-валил-тирозил-аргинин , търговско наименование "Имунофан") е хексапептид с молекулно тегло 836 Da . Синтетично производно на тимопоетин .
Имунофан
Химическо съединение
IUPAC L-аргинил-L-алфа-аспартил-L-лизил-L-валил-L-тирозил-L-аргинин
Моларна маса 836
Съединение
Класификация
Pharmacol. група Имуномодулатори 
ATX
МКБ-10
Фармакокинетика
Метаболизъм тялото като цяло
Лекарствени форми
Ампули, съдържащи 50 mcg от лекарството в 1,0 ml разтвор; дозиран спрей за нос, доза 50 мкг; ректални супозитории, 100 мкг
Други имена
Имунофан® _

BODY GUARD 30tab 600mg

20.00 лв.
Боди Гард е комбинация от растителни екстракти с доказано действие за по-добра имунна система и повишени съпротивителни сили на организма.

L-THEANINE 100mg 90tab

20.00 лв.
Л-теанин е аминокиселина, която се съдържа в зеления чай.Има благоприятен ефект върху кръвообращението на мозъка, имунната система и действа като

LITHIUM OROTATE 90tab

20.00 лв.
Приемайки литиев оротат в малки дози под формата на хранителна добавка, той изпълнява защитна функция, като предпазва мозъка от токсини и увреждания

VITAMIN В17 – ИМУНОМОДУЛАТОР 30 ТАБ

30.00 лв.
Дълго пазената тайна е разкрита! Свят без рак! Витамин В17 (Б 17 амигдалин) се среща в повече от 1200 растения,

SIALIC ACID 30TABS

30.00 лв.
Сиаловата киселина е широко разпространена в човешките тъкани.В по-висока концентрация се намира в мозъка,надбъбречните жлези и сърцето.Основното и качество е

SAMBUCUS NIGRA 60TAB 200MG

12.00 лв.
Самбукус Нигра е билка ,която има положително въздействие върху имунната система,с изразено антибактериално и антивирусно действие. дозировка – 2-4 таб

MULTIVITAMIN 20TAB

8.00 лв.
Пълен спектър от витамини и минерали – Daily формула A-Z, подсилваща имунната система и функциите на целия организъм дозировка –

GINKO BILOBA 24/6 60ТАБ

20.00 лв.
Какво е важно да знаем за растителна Гинко Билоба 24/6 | Ginko Biloba 24/6? Гинко Билоба 24/6 е 100% натурален

ECHINACEA 60TAB 200MG

12.00 лв.
Ехинацеята съдържа комплекс от съединения,наречени феноли.Някои от тях имат антимикробно действие, а други – позитивен ефект върху имунната система. Дозировка:

COENZYME Q10 60TAB

20.00 лв.
Коензим Q10 има уникално действие. Силен подмладяващ ефект. Мощен антиоксидантен ефект. Действа като кардио протектор. Контролира кръвното налягане и холестерола.

ASHWAGANDHA KSM-66 20CAPS

12.00 лв.
Подкрепя организма при силен и постоянен стрес.Повишава имунитета и прогонва безсънието! Ашваганда или още Индийски женшен е уникална билка от

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *